Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Németjuhászkutya

    

Leírása:

Tetszetős megjelenésű, enyhén megnyúlt testű, erőteljes, izmos kutya. Feje ék alakú. Orrtükre fekete. Fogai nagyok, harapása ollószerű. Szeme kissé keleties metszésű, sötétbarna színű. Füle feláll. Nyaka izmos lebernyeg nélküli. Törzse téglalap alakú, háta egyenes, izmos, ágyéka széles és feszes, fara hosszú, enyhén lejtős, mellkasa mély, hasa mérsékelten felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Csánk alá érő farka lelóg. Szőrzete sima, félhosszú; a fején és a lábai elülső felületén rövid, sűrű. Színe fekete rajzos, ordas vagy fekete. Eredete: Német fajta. Valamikor a 17. században alakulhatott ki az ónémet juhászkutyából és különféle pásztorkutyákból. Korszerű típusa 1884-re vált véglegessé. Eredeti neve: Deutscher Schäferhund. Tulajdonságai: Intelligens, bátor, hűséges. Alkalmazása: Eredetileg minden bizonnyal nyájőrző kutya volt. Mindenfajta őrző-védő munkára, vakvezetésre, hegyi mentésre, kábítószer-keresésére egyaránt alkalmas.
Profil: mindenes munkakutya. Marmagasság: kan 60-65 cm, szuka 55-60 cm. Testtömeg: 25-40 kg. Táplálékigény: 1700-1800 g/nap. Alomszám: 6-10 kölyök. Várható élettartam: 10-15 év.

Viselkedés,Tulajdonságai:

Intelligens, bátor, hűséges, megvesztegethetetlen. Eleven, mégis nyugodt, kellemes társ. Olyan tulajdonság-együttest egyesít magában, ami a legtöbb fajtában csak szétszórtan található. Erőteles, mint a  bernáthegyi, de annak lomhasága, nehézkessége nélkül. A németjuhász "egyemberes" kutya, nem "mindenki", és nem "akárki" kutyája. Kezdeményezőképessége és munkakedve nagy, akár a jó pásztorkutyáé. Szaglása, hallása egészen rendkívüli, gyakran fejlettebb, mint más kutyáké.

 

Használhatósága:

Jó tulajdonságainak bámulatra méltó összekapcsolódása teszi lehetővé, hogy a német juhászkutya - és csakis ez - egyidejűleg lehessen vakvezető-, mentő-, testőr és pásztorkutya a legnépszerűbb, legtöbbre értékelt, legsokoldalúbban használt eb világszerte. Pontos létszámát nehéz megbecsülni, több millió példányról beszélnek. Hazánkban is magasan a legnépszerűbb fajta, egy-egy évben átlagosan 6000 német juhászkölyök születik.

Inteligencia,jellem:

Magas, gyorsan megért több mint egy tucat parancsot, ezért filmekben is nagyon kedvelt (pl.: Rex felügyelő). Jelleme: Megbízható, nem alamuszi, és életét is képes kockáztatni a gazdájáért.

 

Ezeket még én is tudom igazolni mert nekem is Németjuhász kutyám van nagyon szeretem kedves odafigyel rám és egy alkalommal mikor a barátommal összevesztünk elkezdett löködni és a kis kutyám aki még csak most 9 hónapos megvédet mert beleharapott a lábába a heg még ma is ott van a lábán:/ ezenkívül még ugatta is hogy jelezze hogy baj van valaki segítsen.nagyon kitartó hűséges kutyák a németjuhászok mindenkiinek csak ajánlani tudom bár nagyon sokat kell vele foglalkozni de ha valaki kutyát vállal az egy életet vállat vele és róla gondoskodni kell,foglalkozni vele:))